Het handelshuis, dat oudere Leuvenaars nog als bakkerij zullen herinneren, is een mooi voorbeeld van de wederopbouwstijl na Wereldoorlog I. Vooral de winkelpui met afgeronde vitrine en prachtig art-déco loodglas uit 1922 springt in het oog. Het is een type dat erg zeldzaam geworden is in het Leuvense straatbeeld.  Aangemoedigd door het centrummanagement van de stad Leuven en de subsidiemogelijkheid voor gevelverfraaiing liet de eigenaar van het pand een opmerkelijke restauratie uitvoeren. Bouwfirma Beneens & Zonen uit Olen voerde de werken uit.

Directeur Staf Beneens licht toe: “De klant wenste een restauratie waarbij absoluut respect voor de oorspronkelijke raamindeling en materiaalkeuze gepaard moest gaan met energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het was een uitdagende werf en ik ben er persoonlijk dikwijls gaan kijken. Voor onze schrijnwerkers was het ook de eerste keer dat ze traditionele houten ramen maakten met driedubbel hoogrendementsglas. Voor de winkel moesten we het uitzicht van de unieke gebogen etalage met loodglas behouden en tegelijk rolstoeltoegankelijk maken en veiligheidsglas plaatsen. De kroonlijsten zijn voor mij stukjes kunst. Het was een tijdrovend project maar historisch waardevolle gebouwen verdien nu eenmaal die extra aandacht. ”

Saad, de uitbater van de nachtwinkel, is in zijn nopjes over de renovatie. “Wij zijn al vele jaren actief hier en hebben de Dietstestraat langzaam zien opwaarderen. Door de renovatie is nu ook het imago van de winkel veel beter. De reacties van buren en stamklanten zijn zeer positief en voorbijgangers lopen zo sneller binnen om iets te kopen.”

Bron: Handelen in Leuven, 2014

Interesse? Wij bellen u!