De realisatie van deze villa met citaten van de Bauhaus-stijl van Ludwig Mies van der Rohe vroeg een maximum aan technisch talent en creatief vakmanschap om tegemoet te komen aan de wensen van de architecten. Wij tekenden voor de ruwbouw. Beneens Alucon deed het schrijnwerk.

In tegenstelling tot het gesloten karakter van de sous-sol, wordt de bel-etage gekenmerkt door een veel grotere graad van transparantie en openheid. Een lichte, onafhankelijke constructie versterkt dit contrast. Binnen deze structuur werden verdiepingshoge ramen geplaatst. De ruimte op deze verdieping werd door middel van volumes opgedeeld; opbergmeubels, variërend in hoogte en breedte, vormen scheidingswanden. Verschillende doorzichten en relaties (zowel binnen als buiten) worden hierdoor gecreëerd.

De buitenruimtes zijn binnen dezelfde opvatting ontworpen. Een intieme, deels verzonken buitenruimte sluit aan op de sous-sol. Een helling aan de voorzijde waarborgt een ongehinderde toegang tot de bel-etage. De overdekte terrassen op de verdieping en verbindingstrap met de tuin versterken de relatie met de omgeving.

De keuze voor aluminium schrijnwerk bij deze villa was niet evident. In de traditie van de Bauhausstijl en gezien de grote glasoppervlaktes en de vraag naar een zo slank mogelijke profielen, zou staal meer voor de hand gelegen hebben. Het ontwerp van de architecten voorzag hier ook in. Een constructie in staal zou evenwel 40% duurder geweest zijn. Aan ons de uitdaging om de eigenschappen van aluminium tot het maximum creatief te  benutten om dit project waar te maken. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd om de minimalistische look van staal te realiseren met aluminium schrijnwerk.

De moeilijkheid lag in de vertaling van het design waarbij het glasoppervlak gemaximaliseerd diende te worden met een absoluut minimum aan profielen. Alleen waar het echt niet anders kon, voor de opengaande delen, werden profielen gebruikt. De vertaling van het design vroeg heel wat creativiteit om de stabiliteit en technische duurzaamheid te garanderen op lange termijn.

Activiteit: 

Interesse? Wij bellen u!