De lokettenzaal werd in 1937 ontworpen door Victor Bourgeois, de hoofdvertegenwoordiger van het Belgische modernisme. Met deze zaal, ‘De Loketten’, wilde Victor Bourgeois “de dimensies van de straten van de stad overnemen binnen het gebouw om zo een publieke binnenruimte te creëren”. Verder zei hij daarover: “De Loketten is de meest symbolische ruimte van het gebouw, de plek waar de administratie in contact komt met het publiek”.

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement ging er in juni 2007 mee akkoord om de volgende publieksfuncties in De Loketten te realiseren : een bezoekersruimte, een brasserie en een parlementswinkel. Daarnaast moest De Loketten ook als tentoonstellingsruimte blijven fungeren en als forum gaan dienen. Daarvoor werd een openbare aanbesteding uitgeschreven. In het kader daarvan koos een jury, bestaande uit een delegatie van het Vast Bureau, de Directieraad en Design Vlaanderen, op 19 mei 2008 voor het voorstel van ontwerper Stefan Schöning en architect Giuseppe Farris. Bouwbedrijf Beneens kwam als beste uit de bus bij de openbare aanbesteding en mocht de werken uitvoeren. Het resultaat is verbluffend: “een prachtig paviljoen dat in zijn soberheid uitnodigt, dat de individuele bezoeker, de wandelaar, de groep kinderen, jongeren, volwassenen, naar binnen trekt en laat proeven van deze schitterende ruimte. De sobere schoonheid van De Loketten en het paviljoen moeten in het geheugen van de bezoeker gegrift blijven en een positieve link leggen naar het Vlaams Parlement als eerste democratische instelling in Vlaanderen. (Overgenomen uit de toespraak van Jan Peumans, Parlementsvoorzitter)

“Last but not least, dank ik en feliciteer ik uit naam van mijzelf en van het hele Uitgebreid Bureau de ontwerper van het jaar 2008 Stefan Schöning en architect Giuseppe Farris, en de firma Beneens die de uitvoering van de werken coördineerde. U kunt trots zijn op uw werk, evenzeer als wij dat zijn.“ Jan Peumans bij de opening van de lokettenzaal van het Vlaams Parlement 

Interesse? Wij bellen u!