Het eerste kwaliteit hout kon de bouwheer natuurlijk zelf uitkiezen. Voor de plaatsing werd beroep gedaan op Bouwbedrijf Beneens uit Olen, dat een sterke schrijnwerkafdeling heeft en heel wat ervaring met gevelbekleding in houtsoorten. De architect van dit project was Jef Beneens, waardoor realisatie en ontwerp een beetje een familiezaak werd voor het bouwbedrijf.

De bouwheer had een duidelijke esthetische visie op het lijnenspel van de houten beplanking. De planken moesten van de voorgevel tot de achtergevel perfect gecalibreerd doorlopen over het dak.  Ze waren bovendien erg smal om een slank effect te bereiken.

Bijzondere aandacht werd  besteed aan de plaatsing van de horizontale kepers op de isolatie. Door middel van afstandsschroeven werden deze kepers perfect uitgelijnd, want het kleinste verschil zou in het eindresultaat als een zonk zichtbaar zijn.

De verticale beplanking in Thermowood werd op het keperwerk bevestigd. De planken waren voorzien van een zijdelingse groef zodat ze onzichtbaar geschroefd konden worden. Ze werden in verschillende lengtes gebruikt en deels aan elkaar gezet. Dit gebeurde om een mooi geschakeerd effect te krijgen, als bij een houten vloer. Zo werd een zichtbare horizontale lijn op de kepers vermeden. Voor de kapellen werden prachtige planken uit 1 stuk gebruikt.Het Thermowood hout is de ideale keuze. Het kan door de voorbereiding in de oven onbehandeld gebruikt worden omdat het niet meer “werkt”. Het zal op termijn mooi vergrijzen.

De plaatsing was niet eenvoudig. Naast een perfecte pasvorm waren we steeds bedacht op de waterdichtheid van de constructie. Die waterdichtheid wordt immers onder de gevelbekleding gegarandeerd. Vooral bij het bevestigen van de kepers op de 18cm dikke isolatie moest goed opgelet worden dat de onderliggende dakbedekking niet geraakt werd. Daarbij kwam het op de centimeter aan. Speciale afstandschroeven en vakmanschap zorgden voor een foutloos resultaat.

Commercieel directeur Jo Beneens vat het samen: “Houthandel Luyten toont met deze prachtige realisatie opnieuw aan dat innovatieve architectuur en traditionele, duurzame materialen samen gaan. Voor hout is nog een grote toekomst weggelegd in de moderne architectuur. Ons bouwbedrijf begon 80 jaar geleden als schrijnwerkerij en houtbouw blijft een grote passie. Ik ben trots dat ik aan dit prachtig project dat getekend werd door mijn broer Jef kon mee werken.”

Interesse? Wij bellen u!