Klaar met school en geen werk vinden? Het is een doemscenario voor vele jongeren. Maar dat hoeft het niet te zijn. Bouwbedrijf Beneens en Beneens Alucon NV uit Olen tonen dat het ook anders kan en dat er wel direct doorstroming mogelijk is voor schoolverlaters uit technische- en beroepsrichtingen. Dirk Boeckx, HR-manager bij Beneens schetst de situatie: “Werkloosheid of niet – wij hebben steeds moeilijkheden om nieuwe mensen te vinden om onze groei mee vorm te geven. We hebben al geleerd om creatief te zijn in onze zoektocht naar goede profielen. De juiste opleiding is daarbij minder belangrijk. Er moet natuurlijk een technische achtergrond zijn, maar de echte training gebeurt hier op de werkvloer. Motivatie en leergierigheid zijn voor ons het belangrijkste”. Voor Dirk Boeckx is de Individuele Beroepsopleiding (IBO) van VDAB een zeer goede manier om de openstaande vacatures in te vullen.

Rita Verlinden is IBO-consulente van VDAB en begeleidt beide bedrijven. “Met onze individuele beroepsopleiding selecteren we schoolverlaters en geven hen de kans om in een bedrijf voor een periode van één tot zes maanden praktijkkennis op te doen. Het is een win-win voor alle partijen. De loonkost voor het bedrijf is lager, maar de werknemer voelt daar zelf niets van door de tewerkstellingspremies.” De VDAB zoekt en screent kandidaten maar het bedrijf kan ze ook zelf aanbrengen indien aan enkele voorwaarden voldaan wordt.”

Bij Beneens is men alvast tevreden: “Rita is voor onze een enorme hulp in de zoektocht naar nieuwe medewerkers. Ze is zeer gedreven en begaan met de mensen die ze begeleidt en ze voelt ons bedrijf en de specifieke cultuur op de werkvloer enorm goed aan. Hierdoor weet ze precies wat de instelling van de kandidaat moet zijn en teleurstellingen aan beide kanten worden zo vermeden” zegt Dirk Boeckx nog.

Bouwbedrijf Beneens heeft nu vijf IBO-contracten lopen, Beneens Alucon twee. Voor de eerste werknemer die al voor de zomer begon, werd na een opeenvolgende reeks van positieve evaluaties al een vast contract aangeboden. Ook de andere IBO-ers zitten momenteel op koers naar vaste aanwerving!

Meer info over IBO krijgt u in een VDAB-kantoor, via het gratis nummer 0800 30 700 of via een e-mail aan ibo.brussel@vdab.be 

Op de foto van linksonder met de klok mee: Dorien, Maarten, Rita Verlinden (VDAB), Gert, Joeri Beneens (technisch directeur), Dirk Boeckx, (HR-manager), Bram, Bjorn en Leeroy.