BEN30 woningen hebben nauwelijks energie nodig om verwarmd te worden. Daarnaast moet een zo groot mogelijk deel van de energie die nodig is van hernieuwbare oorsprong zijn.” vertelt Staf.

Men zou het Staf Beneens niet nageven dat hij de zeventig al enige tijd gepasseerd is wanneer hij gepassioneerd specifieke ingrepen in het lastenboek toelicht. “De BEN30 norm is geen science fiction. Men kan de goede resultaten nu al bereiken door betere wand- vloer en dakisolatie, luchtdicht bouwen, 3- dubbel glas, een ventilatiesysteem met 95% warmte-recuperatie en door een verwarmingssysteem met lucht-water warmtepomp. Daarnaast zijn er voor elk appartement acht zonnepanelen voorzien.” vertelt hij met zichtbare trots.Dat klinkt allemaal mooi, maar wat gaat het de koper kosten en zit men dan nog wel in een bereikbare prijsklasse, bedenken we.

Meerkost of besparing?

Zaakvoerder Karel Beneens mengt zich nu in het gesprek. “Ik heb het met Staf lang over het prijskaartje gehad, want het is niet eenvoudig om dit nu al in de markt te zetten gezien de initiële meerkost van ongeveer 25.000€ per appartement. Maar we vinden dat we gewoon onze visie op duurzaamheid moeten doortrekken en als de Vlaamse overheid ons als voorloper erkent is dat een extra stimulans.
25.000€ is niet niks, maar Staf realtiveert. “Weet u, de meerkost is relatief. Men moet daar door kunnen zien. Ik leg de kopers vooral uit wat het hen op lange termijn gaat opbrengen. Zo krijgt men via subsidies en belastingrecuperatie de eerste vijf jaar al ongeveer 7.500 terug van de overheid. En jaarlijks bespaart men op de totale energierekening een 2.000 tot 2.500€. Zo is de totale rekening snel gemaakt: De terugverdientijd op de meer-investering bedraagt zo maar een achttal jaar. Daarna gaat de koper elk jaar 2.000 tot 2.500€ winst maken. Dat klinkt al heel anders, niet?”
Karel Beneens vult aan: “Men mag bovendien niet vergeten dat men binnen tien jaar nog steeds een woning zal hebben die beter scoort dan de vereiste normen. Dat zal de waardestijging alleen maar ten goede komen. Als ik zie dat men nu nog projecten uitvoert met BEN60 terwijl ons best scorend appartement op BEN22 zal uitkomen, stel ik me toch vragen. Maar goed, we waren wel wat bezorgd dat onze appartementen voor jonge gezinnen buiten de prijsvork zouden vallen. Gelukkig stappen de banken mee in ons verhaal. Ze bieden goedkopere leningen en hogere leningen aan voor dit type projecten.”


Kippen en speeltuin in lastenboek

Naast al die moderne technologieën doen enkele details ons toch even de wenkbrauwen fronsen. In het lastenboek zijn immers ook een gemeenschappelijk kippenhok en ren en een mooie speeltuin opgenomen. “Dat hoort bij ons idee van een afgesloten woonerf. We willen de voordelen van een appartement met die van een woning combineren. Daarom voorzien we gemeenschappelijke groenruimtes met barbecueruimte, een overdekte fietsenstalling, een achterliggende tuinberging met kippenhok en een veilig afgesloten speeltuintje voor de kleine kapoenen. In de toekomst zal ik zelf ook in een van deze appartementen gaan wonen. En wat is er leuker dan met de kleinkinderen even naar de kippen te gaan of de speeltuin – gewoon achteraan in de hof? Onze Karel was wat sceptisch over die kippen. Maar toen ik zei dat ze erg duurzaam zijn omdat ze keukenrestjes recycleren, gratis eieren opleveren en ook nog eens besparen op groenbak, kon hij niet anders dan instemmen”, grapt Staf.

Bron: http://www.madeinkempen.be/nieuws/kippen-en-zonnepanelen-in-nieuwbouwproject-van-beneens/