Op maandag 4 januari is Karel Beneens, gewezen zaakvoerder van Bouwbedrijf Beneens overleden. Na een zwaar motorongeval op 2 augustus vorig jaar belandde hij in een coma waaruit hij pas na weken langzaam ontwaakte. Hij voerde een moedige strijd voor herstel en doorstond tal van operaties. Nadat zijn gezondheidstoestand tijdens de kerstvakantie onverwacht verslechterde, overleed hij maandagavond in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Karel Beneens (1948) werkte na zijn studies enige tijd als boekhouder voor Amoco, maar vervoegde al in 1971 het bedrijf. Samen met zijn broers Staf en Herman vormde hij het schrijnwerkbedrijf om tot een toonaangevende algemene bouwonderneming met sterke focus op interieur- en winkelinrichting.

Al enkele jaren geleden zorgde Karel met broer Staf voor de succesvolle overdracht naar een derde generatie. Het bedrijf wordt nu geleid door hun Karels en Stafs respectieve zonen Joeri en Jo Beneens. Het zusterbedrijf Beneens Alucon wordt geleid door broer Luc Beneens.

Hoewel de opvolging geregeld was, bleef Karel de afgelopen jaren nog bijzonder actief in het bedrijf. Zijn pensioen schoof hij voor zich uit. Naast het opvolgen van de financiën en enkele grotere woonprojecten, kon hij zich wijden aan zijn grote passie: duurzaam ondernemen. Voor zijn bedrijf ontwikkelde hij een duurzame toekomststrategie die resulteerde in tal van initiatieven ter verkleining van de ecologische voetafdruk. Karel was een veelgevraagd spreker op studiedagen en zijn duurzaamheidsbeleid werd door universiteiten, werkgevers- en overheidsorganisaties als voorbeeld gebruikt, iets wat hem bijzonder trots maakte.

Zijn twee laatste grote projecten waren de bouw van een bijkomend kantoorgebouw in houtmassiefbouw en de technologisch indrukwekkende verwarmings- en stroomopwekkingsinstallatie die het bedrijf energieonafhankelijk maakt. Vanuit het ziekenhuis volgde hij de evolutie van de werken nog op. De afronding ervan, binnen enkele weken, zal hij helaas niet meer mogen meemaken.

Karel Beneens zal herinnerd worden als een bijzonder getalenteerd en sterk zakenman met een groot hart voor natuur en mensen, die zijn leven in teken stelde van de groei van het familiebedrijf en de economische ontwikkeling in zijn geboortestreek. De uitvaartplechtigheid is zaterdag in de kerk van Oevel.