„Zes jaar geleden trok ik naar de burgemeester van Geel: ik zocht een pand en in het centrum stond een prachtig historisch gebouw te verkommeren. Uiteindelijk werd het pand in kwestie onderwerp van een wedstrijd waarbij de nieuwe bestemming moest kaderen in het beleid en de visie van Geel. Twee jaar geleden hebben we het gebouw kunnen kopen. Omdat het pand niet werd afgebroken, maar volledig gerenoveerd zou worden, haalden we toen al het nieuws. Na een reportage op RTV nam Jo Beneens met ons contact op. Na een goed gesprek tussen gelijkgestemden en het checken van enkele referenties hield niets ons nog tegen om samen te werken”, vertelt bestuurder Yves Mertens van Pedico.

Na anderhalf jaar werken met een team van metsers en schrijnwerkers leverde Bouw- en interieurbedrijf Beneens het volledige pand vorige week op. „Het pand in de Nieuwstraat is 400 jaar oud en staat op de lijst van te beschermen erfgoed. De restauratie verliep in samenwerking met de dienst Erfgoed van de stad Antwerpen, al kregen we jammer genoeg geen subsidies voor de restauratie”, vertellen Yves Mertens en zijn dochter Line, die de privé-woning boven de winkel bewoont.

„Het historische pand vooraan is volledig gerestaureerd of herbouwd met respect voor het authentieke karakter van het gebouw. Daar waar mogelijk, werden originele materialen behouden of grondig gerestaureerd: de voordeur, de trap, de vloeren, de dak-, gevel- en balkenstructuur en drie rondbogen die pas tijdens de verbouwingswerken ontdekt werden… Beneens maakte de ramen volgens de oude principes en het oorspronkelijke uiterlijk van het pand, maar met integratie van moderne technieken en comfort op vlak van o.a. geluid en isolatie. De bestaande dakstructuur werd behouden, geïsoleerd en nadien bedekt met natuurleien”, licht projectverantwoordelijke Steven Spaepen toe.

Het nieuwe pand combineert het historische gedeelte met een ecologische nieuwbouw. De nieuwbouw voldoet aan de EPB-regelgeving, maakt gebruik van een warmtepomp en heeft een groendak van net geen 740m2. Midden achteraan zorgt een enorme patio van de verdieping onder het gelijkvloers tot de twee etages erboven voor een natuurlijke lichtinval in het gehele pand. De patio herbergt een 25-jaar oude moeraseik die met de torenkraan geplaatst werd. „De groeiomstandigheden in de patio zijn ideaal voor de moeraseik: hij staat met zijn wortels in de natte bodem, en houdt van het indirecte licht in de patio. Bovendien is het de enige eik die  geen processierupsen op bezoek kan krijgen en kleurt hij erg mooi in de herfst”, aldus Line Mertens.

De nieuwbouw is volledig in massief hout: massieve houten spanten en dakplaten van wel 20cm dik die mee moeten dienen als draagstructuur voor het groendak. De winkelruimte van 1.150m2 werd ingericht door Robbrecht en Daem in samenwerking met architecten Murmuur uit Ronse. Deze laatsten stonden ook in voor de opvolging van de verbouwingswerken van het gehele pand. De verlichting komt van bij Lichthuis in Mol en omvat o.a. bijna 3 km ledverlichting in de etalagekasten van de winkel.

Jo Beneens blikt terug op een project dat terecht een pareltje aan de kroon van Bouw- en interieurbedrijf Beneens is. „Het is een uniek project waarbij renovatie en nieuwbouw harmonieus samengaan. De samenwerking tussen alle betrokken partijen verliep rimpelloos. Onze mensen waren erg gemotiveerd om hier te werken: dicht bij huis zo’n project mee mogen realiseren, het gebeurt niet elke dag.”

Bron:http://www.madeinkempen.be/nieuws/kippen-en-zonnepanelen-in-nieuwbouwproject-van-beneens/