Na de eerste prijs in 2014 voor de restauratie en nieuwbouw van schoenenwinkel Pedico in Geel, was het weer raak voor Bouw- en interieurbedrijf Beneens. Joeri en Jo Beneens sleepten de prijs in de wacht voor de realisatie van de nieuwe houtskeletbouwloods Teunenberg op een steenworp van het bedrijf in Olen. De loods werd gebouwd in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos. De jury van de Schrijnwerkawards koos het project omwille van de innovatie met duurzame materialen en het volledig bio-ecologisch en klimaatneutraal concept, wat niet evident is voor een publiek gebouw met een semi-industrieel karakter.  Het ontwerp was van architect Jan Van Cakenberghe van Stil(l)architectuur.

“De functionaliteit stond steeds voorop, maar onder andere door de keuze voor hout past de loods ondanks zijn monumentaliteit in de natuurlijke omgeving", vertellen Joeri en Jo Beneens. "Bij de materiaalkeuze stond duurzaamheid centraal, tot in de details toe. De loods is bovendien deel van een ecosysteem met o.a. eigen energievoorziening en natuurlijke waterzuivering. Dit alles maakt het gebouw een toonbeeld van duurzame innovatie."

Dat Beneens wint met een innovatie op vlak van duurzaamheid is geen verrassing. De firma profileert zich al jaren als trendsetter. Met de loods wilde men ook aantonen dat hout helemaal in is. “Werken met hout is werken met een natuurlijk hernieuwbaar materiaal. Als FSC Chain of Custody gecertificeerde bouwfirma kunnen we de opdrachtgever de nodige, sluitende garanties geven op vlak van het gebruik van FSC gecertificeerd hout.”

Voor de tachtigste verjaardag van de firma waarvoor ze zichzelf ook trakteerde op een nieuw kantoorgebouw in houtbouw en een eigen energieopwekkingsinstallatie is dit de kers op de verjaardagstaart.

http://www.gva.be/cnt/bllbr_02593910/bouw-en-interieurbedrijf-beneens-opnieuw-winnaar-schrijnwerkawards-met-olens-project-teunenberg