De leden van de Bouwunie kwamen op 2 december op werfbezoek om de voortgang van ons nieuw kantoorgebouw te inspecteren. Deze investering is een belangrijke stap in het groeitraject van ons bedrijf. We maakten een bewuste keuze voor duurzame CLT-constructie. Dit is een constructietechniek die we nu zelf meer en meer toepassen bij onze klanten. De snelheid van bouw en de duurzaamheid zijn belangrijke troeven van deze constructiemethode.

Na twintig jaar is het huidige kantoorgebouw te klein geworden. Het bedrijf focust zich in de nieuwbouw op duurzaam bouwen en een bewust energieverbruik. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen. "Deze nieuwe bouwmethode is uiterst duurzaam. Er wordt enkel gewerkt met hout uit PEFC-gecertificeerde bossen. De onderdelen worden volledig driedimensionaal uitgetekend en opgebouwd in de fabriek. Op de werf wordt de prefab houten structuur in korte tijd opgetrokken. Het is een techniek die we met Beneens in de toekomst ook op andere werven willen toepassen", zegt zaakvoerder Joeri Beneens.

Verwarmingsinstallatie

Ook voor de verwarming legt Beneens zich volop toe op innovatie. "In het bestaande kantoor en het atelier verwarmen we al jaren met resthout uit ons schrijnwerkatelier. Voor de nieuwbouw kiezen we een nieuwe verwarmingsinstallatie, die een thermische capaciteit van 1,600 kW heeft. De installatie maakt oververhit water van 145°C aan dat naar een installatie wordt gestuurd, die op haar beurt 110 kWh elektriciteit opwekt." Beneens wil met deze nieuwe technieken een voorbeeld zijn voor andere duurzame kantoorgebouwen.

Het familiebedrijf heeft nog een dochteronderneming, Beneens Alucon, die ramen en deuren in aluminium maakt. In totaal stelt Beneens 130 mensen te werk. Het familiebedrijf bestaat dit jaar tachtig jaar.  

Bron: Het Laatste Nieuws